Worrell Yeung contrasts wood pillars and grey marble in Chelsea Loft

New York architecture studio Worrell Yeung has brought new life to a former artist’s studio in the city, stripping paint off wood pillars and adding a large kitchen island.

Located in Manhattan’s Chelsea neighbourhood, the project is a two-bedroom apartment that spans half of a floor in an early 20th-century building.

Chelsea Loft by Worrell Yeung and Jean Lin

It was previously occupied by an artist and art handler for the Museum of Modern Art and had not been updated in nearly 40 years. Seafoam green paint coated historic wood pillars and the ceiling was clad in tin tiles.

Chelsea Loft by Worrell Yeung and Jean Lin

Worrell Yeung‘s overhaul of the 2,200-square-foot (204-square-metre) apartment involved stripping back these finishes, painting the walls and ceiling white and adding in reclaimed pine wood floors from Madera.

“Timber columns and beams, cast-iron capitals, and wood timber ceiling joists were left raw and exposed, particularly in the generous living area, to maintain the spirit of the New York artist’s loft,” said the studio.

Chelsea Loft by Worrell Yeung and Jean Lin

The studio designed a new kitchen in between two of the pale wooden columns. The island is covered in Ceppo di Gre marble and forms a centrepiece of the open-plan Chelsea Loft.

Chelsea Loft by Worrell Yeung and Jean Lin

“There was a strong desire to express the island’s ‘object-ness’ by keeping it very elemental in form, yet still arranging the stone planes to invite comfortable congregation with these square stone niches that embed into the wood floor,” said Worrell Yeung co-founder Jejon Yeung.

The studio has designed two other New York apartments – a penthouse in Downtown Brooklyn and two-storey unit in the NoMad neighbourhood – where the kitchen island is also a key feature.

Chelsea Loft by Worrell Yeung and Jean Lin

Chelsea Loft includes an open-plan kitchen, dining and living room, joined by a smaller sitting area and a powder room. On the opposite side of the home, a master bedroom has a walk-in closet and bathroom, while a children’s bedroom is complete with a bathroom clad in yellow tiles.

“The organising design strategy of this renovation was to maintain contiguous public living zones and extend daylight as far as it can reach by minimising partitions and concentrating private rooms on the north side of the apartment,” said the studio.

The interior decor was created by Jean Lin, who has launched a consultancy platform under her local design collective Colony.

Features include a black dining table by Brooklyn studio Vonnegut/Kraft, several tables from Washington studio Grain, and numerous pieces by Cassina including a red velvet sofa, rattan coffee table and Utrecht chair.

Chelsea Loft by Worrell Yeung and Jean Lin

Other details are vintage Marcel Breuer Cesca dining chairs, black stools by Hollis and Morris, Noguchi light fixtures, and a collection of artwork owned by the clients, ranging from figure drawings and paintings to abstract pieces.

“The design and overall material experience of the home very much reflect the client’s playfulness and complements their eclectic art collection,” said Max Worrell, who founded the studio with Yeung in 2014.

Chelsea Loft by Worrell Yeung and Jean Lin

Rounding out the design are exposed pipes, white-pigmented ash wood closets and casework, and kitchen cabinetry in dark-stained ash wood.

Worrell Yeung has also built a black barn north of the city in the town of Ancram.

Photography is by Eric Petschek.


Project credits:

General contractor: Bednarz Construction
Interior designer: Jean Lin, Colony
Lighting designer: Lighting Workshop
Mechanical and electrical engineer: Engineering Solutions

Source Article